Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget Atas Posting

Seueur pihak anu ngadukung nalika Sultan Yogyakarta nyungkeun Lockdown

Sultan Yogyakarta, Hamengku Buwono X

Opini Sunda - Gubernur Daérah Istimewa Yogyakarta (DIY) Sri Sultan Hamengku Buwono X nyungkeun pilihan pikeun nimpahkeun karantina régional atanapi lockdown di daérahna.

Pernyataan ieu nuturkeun pandanganana ngeunaan watesan kagiatan komunitas basis mikro (PPKM), anu dianggap henteu épéktip deui.

Nambihan na kasus Covid-19 teu kaampeuh, ngajantenkeun kamar rumah sakit rujukan beuki kakuratan.

Pilihan lockdown Sultan ogé nampi dukungan ti sababaraha pihak. Pupuhu DPRD D.I. Yogyakarta, Nuryadi, salah sahijina.

"Kaayaan éta pikahariwangeun pisan dimana kaayaan sateuacan lebaran teu tiasa dijaga. Malik 180 darajat, ayeuna jumlah na langkung ti 500 urang," saur Nuryadi dina pernyataan tertulis, Sabtu (19/6).

"Anu diarep-arepna nyaéta di daérah kedah aya larangan, tibatan kaayaan DIY anu kaluar tina kendali, "sambung Nuryadi.

Wakil Ketua DPRD, Huda Tri Yudiana, ogé ngadukung wacana ieu. Cenah, rumah sakit henteu tiasa ddiantepkeun pinuh.

Anu dikhawatirkeun, pasién covid atanapi panyakit sanés anu meryogikeun pangubaran saharita bakal dianggurkeun.

Numutkeun ka anjeunna, sahenteuna, wacana lockdown ieu tiasa janten pangéling-éling pikeun sadaya warga DIY pikeun nerapkeun protokol kaséhatan langkung seueur.

"Ditilik tina kanyataan yén aya wacana ngeunaan lockdown di Yogyakarta, éta saleresna mangrupikeun pamikiran logis nalika urang henteu tiasa deui nyegah panyebaran virus Covid-19," saur Huda.

"Nalika usaha pencegahan parantos dilaksanakeun maksimal tapi kaayaan masih buruk, teu mustahil pikeun Ngarsa Dalem (Sultan) milih pilihan atanapi pilihan terakhir nyaéta ngalakukeun total lockdown," sambungna.

Nanging, wacana lockdown kedah dirumuskeun kalayan taliti, kalebet tina aspek anggaran.

Sajauh ieu, teu acan aya komunikasi perkawis itungan APBD kanggo biaya salami periode karantina régional.

"Dina hubungan ieu, urang kedah mikirkeun komunitas anu langkung lega dimana aranjeunna ngagaduhan padamelan kalayan penghasilan sadidinten," saur politikus PKS.

"Janten wacana lockdown ieu mangrupikeun peringatan anu ditekenkeun supados kasadaran masarakat dihudangkeun," tuluyna.

DPRD DIY ngarencanakeun koordinasi sareng pamimpin daérah anu sanés di Yogya supados aranjeunna tiasa masihan pesen stratégis ka Pamaréntah Daérah DIY sareng masarakat ngeunaan usaha-usaha anu badé dilakukeun di payun.

Sora pangrojong anu sanésna sumping ti Ketua Asosiasi Dokter Indonésia (IDI) pikeun daérah DIY, Joko Murdiyanto. Anjeunna ningali yén ayeuna para petugas kaséhatan (nakes) beuki kabebanan.

Kusabab salain ti kerja keras dina nanganan Covid-19, aranjeunna ogé kalibet dina ngagancangkeun program vaksinasi janten suksés.

Malihan, target vaksinasi sadidinten ogé henteu sakedik. Sadayana pikeun ngahontal imunitas kawanan 70 persén tina penduduk Indonésia.

Pikeun Joko, lockdown diperyogikeun ku sadayana kateguhanana pikeun nyegah paningkatan jumlah pasien kusabab mobilitas masarakat.

Tangtosna, upami kasus tetep muncul, para petugas kaséhatan bakal tambah lieur. Di hiji sisi aranjeunna ogé teu kalis tina kakeunaan virus Corona.

"Upami Sultan leres-leres hoyongna, kuring leres-leres ngadukungna," saur anjeunna nalika dihubungi.

Di hiji sisi, Joko sadar yén kabijakan lockdown bakal raoseun pisan pikeun Sultan.

Nanging, anjeunna yakin Gubernur nyatakeun hal ieu ku sababaraha pertimbangan sareng pangusul ti nu sanés.

Kalebet éfék samping, numutkeun anjeunna, Sultan ogé parantos ngémutan hal éta sacara saksama.

"Leres, ieu beurat, résiko tina ékonomi pasti," saur Joko.

Karantina régional, saur Joko, kedah langkung épéktip tibatan hiji-hijina larangan parsial kagiatan komunitas mikro (PPKM).

Ditilik tina pangalaman di sababaraha nagara, Covid-19 tiasa dikontrol langkung gancang saatos lockdown dilaksanakeun.

"Naon kajadian nalika jalma gering, pertumbuhan (ékonomi) ningkat, tapi seueur anu gering. Naon anu tiasa dirasa," saur Joko.

"Upami teras aya masalah dina perekonomian, mung ngajaga kasihatan sadayana ogé ngarti pisan kedah dirojong babarengan," saur Joko.

Sateuacanna, Epidemiologis Universitas Gadjah Mada (UGM) Riris Andono Ahmad nyarios yén kawijakan pangwatesan kagiatan komunitas (PPKM) basis mikro moal cekap pikeun méréskeun sumebarna Covid-19.

Riris nyarankeun yén larangan mobilitas ketat dilaksanakeun dumasar kana skala epidemiologis anu ngahijikeun.

"Watesan mobilitas anu langkung ageung dina unit epidemiologis. Watesan pikeun hiji RT moal mangaruhan tingkat pangiriman, peryogi bagian ageung tina penduduk," saur Riris dina Corona Delta Virus Varian Webinar di Kudus, anu dicekel ku UGM, Rebo (16/6).

Sumawona, ayeuna Covid-19 varian B.1617.2 atanapi délta parantos kapendak nyebar di sababaraha daérah.

Varian ieu ti India parantos ditunjuk ku WHO salaku Variant of Concern (VoC), ngemutan pangaruh ageung na kana kaséhatan masarakat global.

Sedengkeun konci pikeun ngeureunkeun sumebarna Virus Corona nyaéta neken angka réproduksi handapeun 1.

Watesan atanapi pangwatesan mobilitas dianggap stratégi anu pas ditambah panerapan 3M, 3T, sareng vaksinasi.

"Upami urang sesah milari kasus anu aya, kapasitas urang pikeun diagnosis atanapi ngasingkeun, karantina, maka larangan mobilitas mangrupikeun cara anu paling épéktip pikeun ngeureunkeun virus anu beredar dina populasi," saur Riris.

Resktriksi mobilitas ditujukeun pikeun ngonci, sahingga panyebaran virus konséntrasi dina hiji daérah. Ngabagi wilayahna tiasa didumasarkeun kana daérah aglomerasi atanapi per kabupatén / kota.

"Salaku conto, Kartamantul, Yogyakarta, Sleman sareng Bantul mangrupikeun unit epidemiologis, kusabab mobilitas sadidinten penduduk ti tilu kabupatén / kota silih peuntas," jelasna.

Lockdown janten Benteng Pamungkas


Wakil Walikota Yogyakarta Pahlawan Poerwadi nyarioskeun yén normal pikeun kepala daerah nyandak léngkah anu ekstrim nalika unggal usaha parantos dilakukeun. Lockdown mangrupikeun léngkah terakhir.

"Leres, upami kasus-kasusna terus ningkat sareng kapasitas rumah sakitna beuki teu cekap. Éta anu tiasa dicandak," tambah Heroe.

Cenah mah sosialisasi protokol kaséhatan parantos diperkuat. PPKM berbasis mikro parantos dilaksanakeun pikeun ngawatesan kagiatan warga. Sanaos palanggaran masih nyebar, kasus Covid-19 tumuh.

Malah ayeuna, pasien Rumah Sakit pikeun pasien COVID-19 dina kategori parna atanapi kritis di kota Yogyakarta parantos ngahontal 85 persén, sareng kamar isolasi parantos ngahontal 69 persén.

Samentawis éta, 84 persén saung pikeun penderita simtomatik atanapi simétrik dieusi.

"Kusabab kota Yogya salaku ibukota propinsi, dimana seueur rumah sakit janten rujukan ti kota-kota sanés, éta sacara otomatis bakal nyandak lonjakan kasus-kasus ti daérah sakitar," saurna.

Heroe sadar yén kawijakan konci éta bakal mangaruhan pamulihan ékonomi. Sapertos dina waktos kagiatan pengetatan Agustus-Désémber 2020 kamari, kasus-kasus covid ngurangan tapi ékonomi na ditahan.

Di sisi séjén, nalika kagiatan masarakat dibuka lalaunan, ékonomi ningkat bari tingkat inféksi ningkat.

"Tapi ayeuna, nalika aktipitas parantos ningkat, perekonomian bakal otomatis ningkat, janten urang kedah jaga supados jumlah inféksi henteu ningkat," saur Heroe.

"Sareng éta ngan ukur tiasa dilakukeun upami urang sadayana ngalaksanakeun prosés kalayan teratur sareng bersungguh-sungguh. Kusabab upami bisi naék deui, rem bakal dileupaskeun. Éta moal pernah réngsé, "tuluyna.

"Janten leres, wacana lockdown tiasa janten peringatan anu kuat pikeun urang sadayana supaya aya parobihan pikeun ngirangan paningkatan panyebaran virus Covid-19," saur Heroe.

"Proses Covid-19 leres-leres kedah dilaksanakeun ku saha waé dimana waé sareng iraha waé. Perhatosan sareng kaikhlasan massal diperyogikeun pikeun ngalaksanakeun ieu," pokna. (*)

Posting Komentar untuk "Seueur pihak anu ngadukung nalika Sultan Yogyakarta nyungkeun Lockdown"